Aartsbisdom

488 parochies online in het Aartsbisdom

Zoek en vind uw parochie in Aartsbisdom met het klik-kaartje of geef een postcode, parochie- of plaatsnaam in.

RELIGIEUZEN VIEREN DAMIAAN IN SCHERPENHEUVEL

Meer dan 1.500 religieuzen houden Damiaandag

Dinsdag ontving het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel meer dan 1.500 religieuzen. Zij waren daar te gast voor hun ‘Damiaandag’, een initiatief van de Mutualiteit Religieuzen België (MRB) in samenwerking met de Unie van de Religieuzen van Vlaanderen (URV). Met deze viering wilden de initiatiefnemers gelegenheid bieden tot ontmoeting en kennismaking over de congregatiegrenzen heen.

De figuur van de heilige pater Damiaan van Molokai stond er een dag lang centraal als bron van inspiratie voor de zending als religieus of religieuze, in deze wereld en in deze tijd. Dat de ontmoeting in het bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel werd georganiseerd, was geen toeval. Pater Damiaan kwam er met zijn moeder en schoonzus op bedevaart, enkele dagen voor zijn vertrek naar Hawaï. Vanuit Tremelo kwamen ze te voet naar Scherpenheuvel om er de kruisweg te bidden en een dienst bij te wonen in de basiliek. Bij Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel bad Damiaan om een goede missionaris te mogen worden. Hij nam er ook afscheid van zijn moeder en schoonzus.

Meer dan dertig bussen met religieuzen uit zowat heel Vlaanderen en Brussel arriveerden ’s ochtends bij de basiliek. In de Mariahal werden zij verwelkomd door zuster José Vivys, provinciaal overste van de zusters van de Heilige Harten. Vervolgens bracht Tine Ruysschaert haar theatermonoloog `Mijn zoon Damiaan´. Daartoe kroop ze in de huid van Jozef De Veusters moeder, Cato, en toonde zo de emotionele en kritische blik van een moeder vol liefde, verdriet en trots.

’s Namiddags had een plechtige eucharistieviering plaats. Pater Fritz Gorissen, provinciaal overste van de picpussen, ging er voor, samen met meer dan dertig concelebranten. ‘Damiaan inspireert’ was het thema van de viering. In zijn homilie verwees pater Gorissen uitgebreid naar het beeld van de goede herder. ‘Damiaan was in alle opzichten zo een herder voor zijn mensen op Molokai. Hij inspireert ons als mens, als priester-missionaris en als religieus’, benadrukte hij. ‘Damiaan heeft iets betekend voor de mensen van zijn tijd, maar ook vandaag nog weet hij wereldwijd iets los te weken in mensen. Dat de heilige Damiaan ons mag besmetten met zijn geest en zijn inspiratie. Laat ons in zijn voetspoor gaan.’

Bij het eind van de viering klonken nog dankwoorden van Jean-Marie Sempels, afgevaardigde van de Mutualiteit Religieuzen België, en Luc Van Hilst, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouweparochie van Scherpenheuvel. Die laatste kondigde aan dat Tine Ruysschaert in maart volgend jaar nogmaals haar monoloog over Damiaan zal brengen in de Mariahal. ‘Maria, mijn Hemelse Moeder’ klonk indrukwekkend als slotlied. Speciaal voor deze gelegenheid was het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel overgebracht van de basiliek naar de Mariahal. ‘Hoogst uitzonderlijk, want normaal verlaat Ons Lieve Vrouwke de basiliek alleen voor de jaarlijkse kaarsjesprocessie in november. Maar vandaag wilde ze hier absoluut bij jullie zijn’, besloot de pastoor van Scherpenheuvel met een knipoog.

Zowat 1.500 religieuzen zakten op 27 oktober af naar Scherpenheuvel.

Zowat 1.500 religieuzen zakten op 27 oktober af naar Scherpenheuvel. Bron: Hans Medart

Met 1.500 deelnemers was er geen zitje meer vrij in de Mariahal.

Met 1.500 deelnemers was er geen zitje meer vrij in de Mariahal. Bron: Hans Medart

Zuster José Vivys, provinciaal overste van de zusters van de Heilige Harten.

Zuster José Vivys, provinciaal overste van de zusters van de Heilige Harten. Bron: Hans Medart

Tine Ruysschaert in de huid van pater Damiaans moeder.

Tine Ruysschaert in de huid van pater Damiaans moeder. Bron: Hans Medart

Norbertijn Jos Bielen zingt het Damiaanlied `Met mensen begaan´, dat hij samen met Jan Wouters schreef. Bron: Hans Medart

Scherpenheuvel rond het middaguur.

Scherpenheuvel rond het middaguur. Bron: Hans Medart

Zuster Vivys staat de regionale televisie te woord.

Zuster Vivys staat de regionale televisie te woord. Bron: Hans Medart

Zowat alle congregaties waren vertegenwoordigd.

Zowat alle congregaties waren vertegenwoordigd. Bron: Hans Medart

Meer dan dertig concelebranten.

Meer dan dertig concelebranten. Bron: Hans Medart

Bron: Hans Medart

Pater Fritz Gorissen, provinciaal overste van de `picpussen´, de paters van de Heilige Harten. Bron: Hans Medart

Jean-Marie Sempels, afgevaardigde van de URB.

Jean-Marie Sempels, afgevaardigde van de URB. Bron: Hans Medart

Luc Van Hilst, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Scherpenheuvel.

Luc Van Hilst, pastoor van de Onze-Lieve-Vrouwparochie van Scherpenheuvel. Bron: Hans Medart

Bron: Hans Medart

Met een dertigtal autocars keerden de religieuzen na een deugddoende dag weer naar huis. Bron: Hans Medart

(Persdienst Aartsbisdom / Hans Medart)