RUBRIEK Actua

Uw parochie

1900 parochies online op Kerknet

Zoek en vind uw parochie in Kerknet met het klik-kaartje of geef een postcode, parochie- of plaatsnaam in.

KARDINAAL CARDIJN WAS ECHTE KERKLERAAR EN EVANGELISATOR

BRUSSEL/MECHELEN (KerkNet) – Kardinaal Jozef Cardijn moet worden zalig verklaard omdat hij een echte kerkleraar was, een evangelisator en een man met profetisch gehalte. Dat zegt deken Felix Van Meerbergen, een van de drijvende krachten achter het proces voor de zaligverklaring, bij de installatie van de kerkelijke rechtbank voor de zaligverklaring van Jozef Cardijn. Deken Van Meerbergen: “Hij ontwikkelde een methodologie die een veranderende kracht heeft voor elk kerkwerk: ‘zien’ naar de realiteit van mens en wereld, maar zien met de ogen van Christus, ‘oordelen’ vanuit het evangelie en vanuit de boodschap van Christus en ‘handelen’ vanuit de liefde van God, ingrijpend op de werkelijkheid en die ten goede veranderen. Hij maakte mensen die niets waren en niets betekenden in de wereld tot mensen die iemand werden, kinderen van God. Hij had ook een bezielende kracht op het Tweede Vaticaans Concilie. Hij heeft mensen doen ontdekken dat ze kinderen van God zijn. Hij heeft de Kerk ook tot een Kerk van de wijde wereld gemaakt.”

‘Cardijn blijft inspireren’

Deken Van Meerbergen is bijzonder dankbaar dat het proces voor de zaligverklaring van kardinaal Cardijn eindelijk begint. “Ik ben vooral ook dankbaar omdat zo vele mensen blijkbaar willen dat het gebeurt, blij ook dat ik mee mag helpen om deze mogelijkheid te onderzoeken. De boodschap van Cardijn blijft ook vandaag heel actueel en zijn visie op de Kerk sluit naadloos aan op wat deze wereld eigenlijk van de Kerk mag verwachten: een evangelische boodschap die de Kerk opentrekt naar de realiteit van het leven.”

Van Meerbergen erkent dat er in ons land nog niet echt een grote traditie van verering bestaat met betrekking tot Jozef Cardijn. Maar in Azië en Oceanië is dat heel anders. “Verering is meer dan kaarsjes branden. Het is in zijn verhaal de veranderende kracht van Cardijn als volgeling van Jezus ontdekken. In Azië, Afrika en in het Stille Zuidzeegebied leeft zijn boodschap geweldig voort in zijn beweging, die daadkrachtig aanwezig is in de samenleving. Vele mensen bidden nog steeds dagelijks zijn ‘kajottersgebed’. Ook dat is verering. Maar het is een vorm die openbreekt in eigen bekering. Ik ben gefascineerd door mensen uit Azië die daarvan leven. Ik weet dat velen die hem zijn gevolgd nog steeds leven vanuit zijn inspiratie.”

Proces van lange adem

De deken noemt het een gelukkig toeval dat deze zaligverklaring onder paus Franciscus van start gaat. “Als ik de paus hoor, hoor ik veel terug van wat Cardijn vertelde. Soms gebruik in een boutade: ik denk dat deze paus ‘kajotter’ geweest is. Overigens, hij was ooit ook echt kajotterproost in Argentinië. Het is geen toeval dat we nu beginnen aan dit proces voor de zaligverklaring. En het moet worden gezegd dat ook mijn bisschoppen mgr. Léonard en mgr. Lemmens ons sterk hebben gemotiveerd.” Toch onderstreept de deken dat een zaligverklaring op korte termijn niet verwacht moet worden. “Ik maak me geen illusies. Dit zal zijn tijd vragen. Toch hopen wij voor het einde van het jaar het diocesane luik te hebben afgehandeld.”

“Vanuit zijn diep geloof gaf hij aan de wereld een dimensie die elke mens als een kind van God beschouwt. Op die manier blijft kardinaal Cardijn een model voor gelovigen van vandaag. Ook vanuit zijn mondiale visie… Cardijn gaat ons voor in kerkopbouw met mensen vanuit de concrete levensopbouw. Zijn visie op de inbreng van de leken in de Kerk was visionair.”

Bron: Jeroen Moens/persdienst aartsbisdom

Bron: Jeroen Moens/persdienst aartsbisdom

Bron: Jeroen Moens/persdienst aartsbisdom

(Kerknet)

Share/Bookmark
< juni 2017 >
z m d w d v z
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Met bovenstaande kalender kan u Kerknet nieuwsberichten per aangeklikte dag consulteren.


Gerelateerde nieuwsberichten

01-03-2014

‘ZALIGVERKLARING VAN KARDINAAL CARDIJN OP KRUISSNELHEID’

DIEST (KerkNet) – Volgens deken Felix Van Meerbergen van Diest, een van de initiatiefnemers... lees meer


16-01-2014

MGR. LÉONARD: ‘KANS OP HERNIEUWDE KENNISMAKING MET KARDINAAL CARDIJN’

BRUSSEL (KerkNet) – Ik heb Jozef Cardijn in de periode van zijn schitterende missie aan het... lees meer


14-01-2014

KERKELIJKE RECHTBANK MOET DEUGDEN KARDINAAL CARDIJN ONDERZOEKEN

MECHELEN (KerkNet) - Donderdag installeert mgr. André-Joseph Léonard op het aartsbisdom in... lees meer


17-12-2013

ZALIGVERKLARING VAN KARDINAAL CARDIJN BEGINT OP 16 JANUARI

BRUSSEL/DIEST (KerkNet) – Aartsbisschop André-Jozef Léonard installeert op 16 januari 2014... lees meer


31-10-2013

BELGISCHE WERKGROEP GEEFT IMPULS AAN HEILIGVERKLARING VAN CARDIJN

BRUSSEL (KerkNet) – Een werkgroep in ons land tracht een impuls te geven aan de zalig- en... lees meer


12-04-2013

INTERNATIONALE CAMPAGNE VOOR ZALIGVERKLARING KARDINAAL CARDIJN

BRUSSEL (KerkNet) – Indiase priesters zijn met de steun van de internationale Kajottersbeweging... lees meer