RUBRIEK Actua

Uw parochie

1900 parochies online op Kerknet

Zoek en vind uw parochie in Kerknet met het klik-kaartje of geef een postcode, parochie- of plaatsnaam in.

INTERRELIGIEUZE MANIFESTATIE ‘FOR THE VOICELESS’ IN BRUSSEL

‘Onze verschillen zijn bron van wederzijdse verrijking’

BRUSSEL (KerkNet) – Een driehonderdtal mensen van zeer verschillende origine is donderdagavond in het centrum van Brussel bijeengekomen voor de manifestatie en gebedswake van het burgercomité ‘For the Voiceless’, uit solidariteit met al wie vervolgd wordt in Syrië en Irak. In de Begijnhofkerk kwamen eerst verschillende jongeren en vrouwen geëngageerd in de interreligieuze dialoog alsook katholieke, protestantse, joodse en islamitische religieuze leiders aan het woord, afgewisseld met het koor van de Chaldeeuwse gemeenschap in Brussel. Het koor vertolkte gezangen vertolkte die ook in de vernielde kerken van Irak plegen te weerklinken. Nadien sloot het gezelschap de manifestatie af met een kaarswake op het Begijnhofplein, waar samen ook in vier talen de ‘Ode aan de Vreugde’ werd gezongen.

De afschuwelijke misdaden waar de christelijke-, jezidi- en moslimminderheden in Syrië en Irak onder te leiden hebben, laten ook vele landgenoten van diverse confessionele en niet-confessionele origine niet onberoerd. In Brussel hebben ze samen het organisatiecomité ‘For the Voiceless’ opgericht, om een stem te geven aan de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die in het Midden-Oosten geterroriseerd, vervolgd of koudweg vermoord worden. Samen met een ruime waaier aan organisaties hebben ze donderdagavond op het mooie Brusselse Begijnhofplein verzamelen geblazen voor een interreligieuze ceremonie en kaarswake voor meer menselijke waardigheid, voor vrijheid van geloofsovertuiging en bovenal voor vrede.

“De duizendjarige geschiedenis van ‘samen leven’ in het Oosten leert dat we onze verschillen kunnen overstijgen, zodat ze bronnen van wederzijdse verrijking vormen,” stak Simon Najm, voorzitter van het ‘Steuncomité voor de christenen in het Oosten’, van wal. “Hoe vaker we samenwerken, hoe beter we onze verschillende identiteiten leren appreciëren,” voegde Yolande Iliano, de voorzitster van ‘Religions for Peace – Europe’ eraan toe. “Zo groeien we telkens weer in menselijkheid.”

Geen Toren van Babel

“Het is een flagrante leugen dat godsdiensten twist in het hart van de mensen zouden zaaien,” zei de voorzitter van de synode van Verenigde Protestantse Kerk van België, dominee Steven Fuite. Deze boodschap werd door alle religieuze verantwoordelijke met zoveel woorden gedeeld. De bedienaar van de joodse eredienst Bernard Job, die grootrabbijn Albert Guigui vertegenwoordigde, herinnerde eraan dat de Schepper de mensen vrijlaat zijn geboden al dan niet na te volgen. Khalid Hajji, secretaris-generaal van de Europese Raad van Marokkaanse oelema’s, citeerde dan weer enkele soera’s uit de Koran waarin de verscheidenheid aan geloofsovertuigingen positief wordt gewaardeerd. “Als het Gods wil was geweest, zouden allen op aarde hebben geloofd; zul jij dan mensen dwingen te geloven?” Dezelfde gedachtegang vind je ook in de christelijke traditie terug, stelde priester Musa Yaramis van de Chaldeeuwse kerk in België Hij verwees naar het verhaal van de Toren van Babel, “toen God de uniformiteit die de mens zichzelf wou opleggen, weer te gronde richtte.” Voormalig deken Jan Claes, die zich in naam van de katholieke kerk uitdrukte, suggereerde trouwens ook bescheidenheid wat onze tolerantie betreft. “Is de acceptatie van het verschil voor iemand gemakkelijk; vergt dit niet van iedereen inspanningen?”

Jongeren en vrouwen

Vaak zijn de vrouwen de voornaamste voorvechtsters van de vrede. Denken we maar aan de Duitse Katharina von Schnurbein die aan de basis lag van het organisatiecomité ‘For the Voiceless’; aan de Nederlandse Lauranne Staat van de vrijwilligersorganisatie ‘Serve the City’; aan Elisa Pataschnik, een joodse die zich sterk inzet in de joods-christelijke dialoog; of aan de jonge vrouwen Lily Samii van de Bahá’i-gemeenschap of Rima Tüzün van de ‘European Syriac Union’, stuk voor stuk prachtige voorbeelden van die vrouwenvredeskracht. De jongeren hebben dan weer de bijzondere opdracht de vredesboodschap een toekomst te geven. In die zin waren de getuigenissen van de vijftienjarige Alec Mestak van het ‘European Jewish Community Centre’ en van jezidi Latif Yuzbashan bijzonder raak. Die laatste benadrukte ondanks het lijden van zijn volk vooral de hoop die hem bezielt: “Ik heb ook al vele verhalen opgevangen van moslims, zowel sjiieten en soennieten, die jezidi’s in Irak in bescherming genomen hebben.” Louma Albik, voorzitster van ‘Sb Overseas’, een hulporganisatie voor het Nabije Oosten, onderstreepte hoe belangrijk is dat het Oude Continent de solidariteit ondersteunt: “Door het steeds hardere migratiebeleid en de beperkingen van het asielrecht in Europa neemt het aantal dodelijke slachtoffers onder de vluchtelingen van het geweld dramatisch toe; ze ontvluchten de brandhaard maar hun zoektocht naar meer veiligheid leidt vaak tot een anonieme dood aan de grenzen van de Europese Unie.”

Na die vele getuigenissen heeft het driehonderdtal aanwezigen in de Begijnhofkerk een minuut stilte in acht genomen uit respect voor alle slachtoffers van het geweld. Daarna ging het naar het Begijnhofplein, waar bij kaarslicht in vier talen samen de ‘Ode aan de Vreugde’ gezongen werd. Geïnspireerd door Dietrich Bonhoeffer die destijds opriep “onze stem te verheffen voor wie dat niet meer kan” – vandaar de naam ‘For the Voiceless’ van het organisatiecomité – hebben velen zo donderdagavond in Brussel aangegeven dat ze over het geweld in Syrië en Irak niet langer kunnen zwijgen.

Bron: Dani Oshi; www.daniosorio.com

Bron: Dani Oshi; www.daniosorio.com

Het koor van de Chaldeeuwse kerk zong dezelfde gezangen als eertijds in de vernielde kerken van Irak.

Het koor van de Chaldeeuwse kerk zong dezelfde gezangen als eertijds in de vernielde kerken van Irak. Bron: Dani Oshi; www.daniosorio.com

Voorzitter van het Steuncomité voor de christen in het Oosten, Simon Najm.

Voorzitter van het Steuncomité voor de christen in het Oosten, Simon Najm. Bron: Dani Oshi; www.daniosorio.com

(Van links naar rechts) Musa Yaramis, Steven Fuite en Khalid Hajji.

(Van links naar rechts) Musa Yaramis, Steven Fuite en Khalid Hajji. Bron: Dani Oshi; www.daniosorio.com

(Kerknet)

Benoit Lannoo

Share/Bookmark
< november 2017 >
z m d w d v z
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Met bovenstaande kalender kan u Kerknet nieuwsberichten per aangeklikte dag consulteren.