RUBRIEK Actua

JEUGDDIENST DON BOSCO: 'SPEELPLAATSANIMATIE TEGEN HET PESTEN'

Verveling is vaak de basis van pestgedrag

Bron: Don Bosco

BRUSSEL (KerkNet) – Naar aanleiding van de ‘Vlaamse Week tegen Pesten’, van 6 tot 13 februari 2015, onderstreept de Jeugddienst Don Bosco dat het een heel jaar tot de strijd tegen pesten tracht bij te dragen via het project speelplaatsanimatie. "Zo wordt getracht leerlingen van het secundair onderwijs een zinvolle tijdsbesteding aan te bieden tijdens de speeltijd. Niet zelden ligt de verveling tijdens vrije momenten aan de basis van pestgedrag. Met het project richt de jeugddienst zich op secundaire scholen die in de (middag)speeltijd hun leerlingen actief willen laten deelnemen aan ontspanningsmogelijkheden. Dit kan onder leiding van leerkrachten, maar kan evenzeer op de schouders van leerlingen zelf rusten."

"De voordelen van zulke ontspanningsmogelijkheden zijn heel talrijk. Ten eerste is er natuurlijk het preventieve element tegen pesten, spijbelen en ander probleemgedrag. Leerlingen weten wat te doen en lopen niet verloren rond op een drukke speelplaats. Het vormt een saaie speelplaats om tot een speelse ontmoetingsplaats. Bovendien heeft dit een heel positieve invloed op de betrokken jongeren. Wanneer bijvoorbeeld oudere leerlingen de kans krijgen om zich te engageren als speelplaatsanimator, leren ze, via het uitwerken van een ontspannend spelaanbod en tal van leuke activiteiten, om creatief te zijn en hun verantwoordelijkheid op te nemen. Bovendien leren ze om samen te werken met de andere animatoren, krijgen ze de kans om zelf initiatief te nemen en ontwikkelen ze enige zelfstandigheid. Bovendien heeft speelplaatsanimatie als groot voordeel dat de betrokkenheid van alle leerlingen bij het schoolgebeuren vergroot."

Voor meer informatie over het project via de website en de Facebookpagina. Klik op onderstaande links.

(Kerknet)

< juni 2017 >
z m d w d v z
    123
45678910
11121314151617
252627282930

Met bovenstaande kalender kan u Kerknet nieuwsberichten per aangeklikte dag consulteren.