RUBRIEK Actua

Uw parochie

1900 parochies online op Kerknet

Zoek en vind uw parochie in Kerknet met het klik-kaartje of geef een postcode, parochie- of plaatsnaam in.

VREDESDUIVEN DRAGEN BOODSCHAP VAN RESPECT EN VERDRAAGZAAMHEID UIT

4.000 mensen steunen stil protest tegen terreur en geweld

BRUSSEL (KerkNet) – 4.000 mensen namen zondagnamiddag deel aan de nationale manifestatie ‘Together in Peace’. Zo hopen zij een krachtig signaal te geven voor verdraagzaamheid en samenwerking tussen de verschillende geloofsgemeenschappen in ons land. Het was de eerste keer dat er in ons land een dergelijke nationale, interlevenbeschouwelijke optocht plaatsvond. Voorop liepen onder meer aartsbisschop André-Joseph Léonard, de orthodoxe metropoliet Athenagoras Peckstadt, Prof. Julien Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch consistorie van België, opperrabbijn Albert Guigui, Henri Bartholomeeusen, voorzitter Centre d’Action Laïque en Sylvain Peeters van de Unie van Vrijzinnige Verenigingen, Noureddine Smaïli, voorzitter van de Executieve van Moslims in België, evenals afgevaardigden van de verschillende christelijke kerken in ons land. Ook verschillende prominenten, onder wie vicepremier Kris Peeters, minister van Justitie Koen Geens en de burgemeesters van Mechelen, Molenbeek en Vilvoorde ondersteunden met hun aanwezigheid de oproep voor verdraagzaamheid en het respect voor alle mensen, ongeacht hun religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging.

Meer dan vijftig verenigingen en instellingen uit het hele land steunden het protest tegen een klimaat van angst en wantrouwen. De tocht trok onder meer langs de Moskee El Jadid aan de Maurice Lemonnierlaan, de orthodoxe kathedraal van Brussel, het Huis van het Vrijzinnig Humanisme, de protestantse Koninklijke Kapel aan de Kunstberg en de Hoofdsynagoge van Brussel. Bij elk van deze symbolische plaatsen waren er ook telkens korte toespraken, waarbij ook geweld en terreur – in welke vorm dan ook – werden veroordeeld. Bij aankomst aan het Brusselse justitiepaleis werden de toeschouwers nog toegesproken door barones Hilde Kieboom en minister Koen Geens. Drie jongeren - een moslim, een jood en een katholiek – riepen op tot respect en verdraagzaamheid. Daarna werden nog tien vredesduiven losgelaten.

Volgens de organisatoren gaf deze optocht een krachtig signaal tegen haat en verdeeldheid. “Wij moeten vooral oog hebben voor wat ons verbindt en mogen ons niet laten beheersen door de angst. Samen moeten wij de vrede, de vrijheid, het respect en het samenleven bevorderen.” Opperrabbijn Albert Guigui beklemtoonde dat wij meer dan ooit de waarden die het fundament vormen van Europa aan de komende generatie moeten doorgeven. “Dat is een zware taak. Maar de volgende generaties zullen ons beoordelen op de mate dat wij daarin zijn geslaagd.” Mede-organisator Jan De Volder zegt dat godsdiensten een bijzondere verantwoordelijkheid hebben opdat er geen bloed wordt vergoten in naam van een godsdienst: ”Dat moeten wij ook samen met kracht durven benadrukken.”

(Kerknet)

Share/Bookmark
< juni 2017 >
z m d w d v z
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Met bovenstaande kalender kan u Kerknet nieuwsberichten per aangeklikte dag consulteren.


Gerelateerde nieuwsberichten

15-03-2015

'SOLIDARITEIT MET DE SYRISCHE BEVOLKING IS BROODNODIG'

BRUSSEL (KerkNet) – Broederlijk Delen en Pax Christi vragen naar aanleiding van de vierde... lees meer


21-02-2015

‘TOGETHER IN PEACE’: INTERLEVENSBESCHOUWELIJKE MARS VOOR VERDRAAGZAAMHEID

BRUSSEL (KerkNet) – Verschillende levensbeschouwingen in ons land organiseren op zondag 15... lees meer


17-02-2015

LEDEN INTERLEVENSBESCHOUWELIJKE DIALOOG VEROORDELEN GEWELD IN KOPENHAGEN

BRUSSEL (KerkNet) – In het weekend van 14 en 15 februari 2015 werden de vrijheid van meningsuiting... lees meer