RUBRIEK Actua

KARDINAAL JOHN ONAIYEKAN: ‘VERGEVEN NOG VOOR BEROUW’

Sant’Egidio Lage Landen viert 47ste verjaardag

ANTWERPEN (KerkNet) - “In Nigeria hebben wij christenen moeten leren dat de poorten van Gods barmhartigheid voor iedereen openstaan, of hij nu goed is of kwaad”, aldus kardinaal John Onaiyekan in de verjaardagsviering van de Sant’Egidiogemeenschap afgelopen zondagmiddag in Antwerpen. De kardinaal, die aartsbisschop is van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, stond in zijn homilie stil bij het centrale thema van de derde zondag van Pasen: zonde, bekering en vergeving. “Met Jezus die gestorven is en opgestaan, hebben wij te midden van gewelddadige islamitische terroristen die onze mensen ernstig hebben verwond of gedood, geleerd uit te roepen: ‘Vader, vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen.’ Christenen moeten vergeving aanbieden nog voor er sprake is van berouw; dat is dan ook de meest effectieve weg naar vrede en verzoening.”

Kardinaal Onaiyekan concelebreerde de viering ter gelegenheid van de 47ste verjaardag van Sant’Egidio in de Lage Landen in een bomvolle Onze-Lieve-Vrouwekathedraal met onder meer de pauselijke nuntius Giacinto Berloco en de bisschoppen Johan Bonny van Antwerpen, Jean-Pierre Delville van Luik en Leon Lemmens van Vlaams-Brabant en Mechelen. Ook de orthodoxe metropoliet Athenagoras en verschillende andere orthodoxe en protestantse kerkleiders woonden de plechtigheid bij. Op de eerste rij onder meer vicepremier Kris Peeters, CD&V-voorzitter Wouter Beke en voormalig voorzitter Marc Bossuyt van het Grondwettelijk Hof. In haar slotwoord herhaalde voorzitster Hilde Kieboom de oproep van paus Franciscus toen hij onlangs bij Sant’Egidio in Rome op bezoek was, om zich te blijven inzetten voor de drie P’s: ‘Preghiera, poveri e pace’ (het gebed, de armen en de vrede).

Rond de kardinaal vieren onder meer metropoliet Athenagoras, bisschop Johan Bonny en nuntius Giacinto Berloco Bron: Sant'Egidio

De kinderen van ‘Het land van de regenboog’ brengen de gaven aan

De kinderen van ‘Het land van de regenboog’ brengen de gaven aan Bron: Sant'Egidio

Kardinaal John Onaiyekan, aartsbisschop van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja

Kardinaal John Onaiyekan, aartsbisschop van de Nigeriaanse hoofdstad Abuja Bron: Sant'Egidio

(Kerknet)

Benoit Lannoo

< mei 2017 >
z m d w d v z
 123456
78910111213
21222324252627
28293031

Met bovenstaande kalender kan u Kerknet nieuwsberichten per aangeklikte dag consulteren.