RUBRIEK Catechese

ACTUEEL

- NIEUW: magazine 'VERBONDEN - De kunst van goed samenleven'. Zie rubriek 'Publicaties' -> Magazines

- Nieuwe brochure bij de initiatiesacramenten: zie rubriek 'Publicaties'

- Nieuwe brochure NAAR HET HART VAN HET GELOOF: zie rubriek 'Publicaties'

- Nieuw magazine GROEIEN: zie rubriek 'Publicaties' deelrubriek 'Magazines'

- Brochure PASTORAAL BIJ HET VORMSEL - Catechese en gemeenschap: zie rubriek 'Publicaties'

- Onthaalsite NOOIT TE OUD voor catechumenen en 'herbeginners' in het geloof: zie rubriek 'Katholiek worden'

- Pastorale INLICHTINGENFICHES catechumenaat en vormsel: zie rubriek 'Katholiek worden'

Welkom op de rubriek catechese

Alles wat u wilt weten over catechese

Catechese maakt deel uit van de ruimere opdracht van de Kerk tot evangelisatie. Deze evangelisatie-opdracht gaat over alles wat de Kerk doet om de mensen dichter bij God te brengen, in verkondiging, liturgie en dienende inzet. Catechese betekent eigenlijk: laten weerklinken, versterken, intensiveren. We kunnen de catechese dan omschrijven als 'het begunstigen van de persoonlijke ontmoeting met God in de Kerkgemeenschap, op alle mogelijke wijzen'. Dat heeft te maken met onderricht ('lering'), maar ook met nog zo veel meer!

Deze website wil parochies, catechetische werkgroepen, catechisten, vrijwilligers en vrijgestelden ondersteuning bieden bij hun inzet voor een verzorgde en inhoudelijk sterke catechese. Hij wil echter ook ten dienste staan van de geïinteresseerde zoeker rond geloof, kerk, katholiek worden, je geloof hervinden...

Deze website wordt gestadig aangevuld. Als u een vraag hebt over catechese aan volwassenen of kinderen, of catechumenaat, kan u deze stellen via icc@interdio.be. Ook ideeën en tips zijn welkom op het zelfde adres!

MISSIONAIR KERK ZIJN - naar levende catechetische gemeenschappen

Interdiocesaan congres op maandag 10 november 2008

Vul online het EVALUATIEFORMULIER in.

Lees een VERSLAG van de dag.

Bekijke enkele FOTO'S.

Dit zijn alle TEKSTEN van het congres:

prof. Bieringer - HOOFDREFERAAT :
De initiatie van volwassenen als model voor de catechese

Gert Poelman: Geloofsverkondiging in jongerenpastoraal

Hugo Quintiens: Ook volwassenen willen groeien in geloof

Panel: Met mensen op weg gaan bij de vraag naar sacramenten en levensrituelen
- Bart Benats: De kerkgemeenschap is zelf de eerste catechese
- Marc Peersman: Catechese in en vanuit de gemeenschap
- Johan Govaerts: De catechist ondersteunt de kerkgemeenschap
- Hilde Pex: Op weg gaan met de mensen die de vraag stellen

Paul De Clerck: Het catechumenaatstraject in de bestaande kerkgemeenschappen: ervaringen uit Wallonië en Brussel