RUBRIEK Cultuur

Moeder nummer nul

Marjolijn Hof

Amsterdam, Querido, 127 p. (10+) 12.95 euro

In Moeder nummer nul, tekent Marjolijn Hof op een heel subtiele wijze het portret van een geadopteerde jongen die in het reine wil komen met zichzelf. Daarom gaat hij op zoek naar een essentieel stukje van de puzzel, zijn natuurlijke moeder.

Fejzo is geadopteerd, net als zijn oudere zus Bing. Eigenlijk kon het hem nooit veel schelen, maar als hij op school aan een mini stamboom moet werken wordt het moeilijk. De juf maakt een hokje bij in het schema. Fejzo aarzelt even maar geeft zijn moeder toch het cijfer een. De onbekende moeder krijgt het nummer 0. Hij is tevreden over zijn handige oplossing. Maar zijn nieuwsgierigheid is gewekt en als Maud, het nieuwe buurmeisje hem met haar vragen overstelpt, wil hij ook weten wie zijn ‘echte’ moeder is. Heeft hij van haar zijn tekentalent? Lijkt hij wel op haar en nog belangrijker waarom heeft ze hem afgestaan?

Moeder nummer 0 nestelt zich in zijn hoofd en Fejzo kan haar lokroep niet langer weerstaan. Terwijl zijn zusje bij momenten hard om zich heen schopt, tast hij aarzelend maar toch vastberaden de mogelijkheden af. Toch is Fejzo bang om zijn adoptieouders te kwetsen. Nu eens vreest hij dat de ‘echte’ moeder te veel van zijn aandacht zal opeisen, dan weer dat ze hem zal ontgoochelen.
In overleg met zijn ouders en met het adoptiebureau wordt een procedure opgestart. De spanning stijgt. Intussen moet Fejzo meewerken aan het schoolfeest, voetballen met zijn vrienden en natuurlijk tekenen. Hij ontdekt bovendien dat meisjes onbetrouwbaar zijn en dat zijn beestenplakboek heel uniek is.
Als de man van het adoptiebureau nieuws heeft, neemt de spanning weer toe. Moeder nummer nul is opgespoord, maar ze is er nog niet klaar voor om haar zoon te ontmoeten. Fejzo krijgt wel meer informatie over zijn Bosnische moeder en nog belangrijker hij krijgt een foto. Hij lijkt op moeder nummer nul, maar hij is opgelucht dat hij haar nu nog niet hoeft te ontmoeten.

Marjolijn Hof, die eerder voor Een kleine kans de Gouden Griffel en de Gouden Uil kreeg, zet opnieuw een schitterend kinderportret neer. Als lezer kan je in het hoofd van Fejzo kruipen, zijn gedachten lezen, zijn angst en verdriet voelen. Het boek is gebaseerd op de ervaring van de schrijfster die zelf een adoptiekind is. Ze tekent de hele situatie met humor, zodat het verhaal nooit sentimenteel of dramatisch wordt.

Een heel bijzonder boek dat in elke bibliotheek en school thuishoort.

Rita Ghesquiere

Boek bestellen