RUBRIEK Cultuur

Uw parochie

1900 parochies online op Kerknet

Zoek en vind uw parochie in Kerknet met het klik-kaartje of geef een postcode, parochie- of plaatsnaam in.

Als niemand kijkt

Marjolijn Hof en Iris Kuijpers

Querido, Amsterdam, 2009, 126 p., 12.95 euro. (13+)

Boeken uit de reeks Slash confronteren jonge lezers met levensechte vragen. Querido bedacht voor deze reeks een unieke formule waarbij een gevestigde auteur en een jong volwassene de handen in elkaar slaan. Zo krijgt het levensverhaal van een uniek individu een passende literaire vorm. Als niemand kijkt beschrijft in grote lijnen het persoonlijke verhaal van Iris Kuijpers die op jonge leeftijd met ballet begon. Omdat ze bijzonder goed was in het vak kon ze snel opklimmen en een gespecialiseerde opleiding volgen. Wat begon als een prettige en uitdagende hobby werd echter steeds meer een verplichting waar ze niet onderuit kon. Iris moest kiezen: wilde ze wel verder met dansen? Dat is ook de vraag die het personage Julia in de jeugdroman kwelt. Julia is het literaire alter ego van Iris Kuijpers. Veel dingen die Julia beleeft heeft Iris zelf meegemaakt. Andere zaken zijn door Marjolijn Hof bedacht. Zo kregen de leraressen en de vriendinnen andere namen; soms werden gebeurtenissen samengevoegd of uit elkaar gehaald of werden kleine details gewijzigd.

Het boek toont goed het dilemma aan waarvoor het opgroeiende meisje staat. Iris schrijft daarover in een nawoord: “Het verhaal van Julia laat de mooie kanten zien, de schoonheid en trots en het gevoel van vrijheid om te bewegen, zoals maar weinig mensen dat zullen ervaren. Maar het laat ook de kanten van grote onzekerheid, angst en pijn zien waarvan ik denk dat veel dansers ze zullen herkennen.”
Het verhaal is heel concreet. Als lezer kan je Julia’s gedachten en gevoelens lezen. Is Julia goed genoeg om van ballet haar beroep te maken? Kan zijzelf en haar lichaam de discipline die dat vereist wel aan? Wil zij wel voortdurend beoordeeld worden door anderen die om bestwil kritiek leveren?
Mensen moeten in hun leven steeds opnieuw keuzen maken. Vooral jonge mensen staan voor belangrijke levenskeuzen zoals de studie- en beroepskeuze die erg bepalend kunnen zijn voor hun toekomst. Het verhaal van Julia houdt de jonge lezers een spiegel voor. Ook al kan niemand in jouw plaats kiezen, toch kunnen anderen je helpen, al was het maar door scherpe vragen te formuleren. ‘Vind je dansen ook leuk als niemand naar je kijkt?’ is zo’n pertinente vraag die Julia helpt om de knoop door te hakken.
Dit is een eerlijk boek waarin onderwerpen als verantwoordelijkheid, vriendschap, relatie met de ouders, competitie en anorexia aan bod komen. De stijl is erg toegankelijk zodat ook jongeren die minder spontaan een boek lezen, van deze tienerroman kunnen genieten.

Rita Ghesquiere

Boek bestellen

Share/Bookmark