RUBRIEK Liturgie

Uw parochie

1900 parochies online op Kerknet

Zoek en vind uw parochie in Kerknet met het klik-kaartje of geef een postcode, parochie- of plaatsnaam in.

 

WEBSITE VAN DE INTERDIOCESANE COMMISSIE VOOR LITURGISCHE ZIELZORG

 

ICLZ op de nieuwe website van Kerknet

In januari 2016 schakelen we definitief over naar de vernieuwde website van Kerknet: www.nieuw.kerknet.be.

Omdat het voor onze lezers en bezoekers nog wat wennen is om de weg te vinden naar de nieuwe website, blijven we nog tot januari informatie aanbieden op deze pagina. Meer en meer zal je op deze pagina linken vinden die bij het aanklikken ervan de gezochte informatie weergeven op onze nieuwe website. 


Neem alvast een kijkje op www.nieuw.kerknet.be/organisatie/iclz


Jaar van de barmhartigheid

Op 8 december zal paus Franciscus in de sint-Pietersbasiliek te Rome de Heilige Deur openen, en op die manier het Jaar van de barmhartig plechtig inluiden.

Voor deze gelegenheid biedt de ICLZ een verzoeningsviering aan voor de advent in het teken van de opening van het jubeljaar. Je kan ze downloaden van onze nieuwe website, via onderstaande link:


​https://nieuw.kerknet.be/organisatie/iclz

LITURGIE

 

 

Liturgie is één van de kerntaken van onze kerkgemeenschap, naast de verkondiging en de dienende inzet. In de viering van haar geloof ontvangt de Kerk haar levenskracht. Ze wordt er met Gods Geest gesterkt, opdat ze in de wereld een levend teken kan zijn van Gods liefde voor de mensen.     

 

                                                                                                                                              Bij de sluiting van een kerk of kapel: Suggesties voor een laatste eucharistieviering

Vézelay, narthex

Vézelay, narthex

De sluiting van een kerk of kapel is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een geloofsgemeenschap. Hoe kunnen we parochianen helpen dit gebeuren te doorleven? Het volstaat immers niet om een laatste keer eucharistie te vieren en iedereen op het einde van de viering op te roepen om voortaan naar een andere kerk te gaan ...
 
Hieronder vindt u een uitgewerkte eucharistieviering, waarbij ook talrijke suggesties worden aangeboden om de geloofsgemeenschap te helpen dit verlies te verwerken en te verwoorden in een liturgisch kader.
 
Dit model wordt uitgebreid besproken in de tweede aflevering van jaargang 28 van Zacheüs. Daarin worden ook antwoorden geboden op vragen zoals: wat nemen we mee uit een kerkgebouw dat voortaan gesloten zal zijn, en hoe doen we dat op een waardige, sprekende manier? Wat met relieken, het kruisbeeld, het heilig Sacrament, de paaskaars? Denken we aan een bijzonder aandenken om uit te delen? 
In hetzelfde artikel worden ook suggesties aangeboden voor de geloofsgemeenschap die de parochianen voortaan zal verwelkomen: ook voor hen is namelijk een rol weggelegd in het verwerkingsproces.
 
 


NIEUWE UITGAVE VAN DE I.C.L.Z.

De eucharistie vieren. Algemene instructie van het Romeins missaal

Dit boek biedt de officiële Vlaamse vertaling van de Institutio Generalis Missalis Romani zoals die is opgenomen in de meest recente uitgave van het Romeins Missaal (2002/2008). Deze tekst vormt de eerste, onmisbare informatiebron voor wie meer wil weten over de eucharistie.


Waarom is dit sacrament zo belangrijk voor het leven van de Kerk? Hoe verloopt de mis precies en welke betekenis hebben de verschillende symbolen, handelingen, gezangen en teksten die het ritueel van de viering opbouwen?
Wat is de eigen taak van de priester en de diaken, van de lectoren en acolieten?
Welke richtlijnen zijn er voor de inrichting van een kerkgebouw?

De Algemene instructie geeft een antwoord op deze en vele andere inhoudelijke en praktische vragen. Het is een basisinstrument voor wie de rijke betekenis van de eucharistie wil ontdekken. Naast het gedetailleerd commentaar bevat het boek ook een uitgebreid trefwoordenregister.

De eucharistie vieren. Algemene instructie van het Romeins missaal. I.C.L.Z.,  (2002/2008), Licap, Brussel, 2014, 168 p.


J. Toorop - The prayer

J. Toorop - The prayer

                                    Het Onzevader

 Toelichting bij de gemeenschappelijke versie
+ Jozef De Kesel                                                                              


Al enkele tijd werkt een gemengde liturgische commissie met vertegenwoordigers uit Nederland en Vlaanderen aan de vertaling van de derde editie van het Romeins Missaal van 2002. Omdat het Onzevader in het liturgisch gebed en vooral ook in de viering van de eucharistie een belangrijke plaats inneemt, stelt zich ook de kwestie van een gemeenschappelijke versie van het Onzevader.

Lees hieronder het volledige document                    


 NIEUW OP DEZE WEBSITE

Heer, open mijn lippen ...

In 2008 verscheen de Gids voor lectoren, een boekje met veel tips en hulpmiddelen voor lectoren en voorgangers, en voor alle anderen die in de liturgische samenkomsten het woord nemen - of beter gezegd: het Woord vertolken.Deze publicatie werd zeer ruim verspreid, en we zijn doorheen de voorraad. Daarom publiceren we de gids nu op onze website. U hoeft alleen op onderstaande link te klikken om het boekje open te slaan en te lezen ...Vermelding van de heilige Jozef in Eucharistische gebeden II-IV


Op 1 mei 2013 publiceerde de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten een decreet over de invoeging van de naam van de heilige Jozef in de Eucharistische gebeden II-IV Op vraag van paus Benedictus en zijn opvolger, paus Franciscus, besluit de congregatie dat voortaan na de naam van de heilige Maagd Maria in de Eucharistische gebeden II, III en IV, de naam van de heilige Jozef moet worden toegevoegd. Op 17 maart 2014 verleende de congregatie de recognitio voor de Nederlandse vertaling van deze inlas, die door de Belgische bisschoppen werd goedgekeurd op 14 november 2013:

... met de heilige Jozef, haar bruidegom.


Voor een overzicht van hoe de invoeging van de naam van de heilige Jozef concreet moet gebeuren in de eucharistische gebeden II-IV, klikt u op onderstaande link.

De gezongen antwoordpsalmen: nu ook te beluisteren!

De ICLZ maakt een begin met het aanbieden van de gezongen versies van de antwoordpsalmen.


Deze composities kunnen hier beluisterd worden, maar zijn ook te vinden in de drie rubrieken van de antwoordpsalmen voor de jaren A, B, C en ABC (zie in de linkerkolom op deze pagina)


Klik hier en beluister de gezongen versies van de antwoordpsalmen. 

< mei 2017 >
z m d w d v z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

HET LITURGISCH JAAR MET DE KERKVADERS


Het Leerhuis van de kerkvaders in Gent nodigt uit voor een nieuw cursusjaar. De kerkvaders zijn niet alleen de grondleggers en vormgevers van de liturgie, ze hebben er ook vele gelovigen in binnengeleid door hun aanmoedigingen, traktaten en homilieën.
 
 
Gespreid over 9 lesdagen, die gevolgd kunnen worden op vrijdagnamiddag of op zaterdag, en aansluitend bij grote feesten of sterke tijden van het liturgisch jaar, verkennen we de liturgie: hoe ze ons inwijdt in Gods liefde, hoe ze is opgebouwd, wat ze sinds de vroege Kerk viert tijdens de advent, met Kerstmis, in de kersttijd, de veertigdagentijd, de Goede Week, de paastijd en op de feesten van de Transfiguratie en Kruisverheffing.
 
 
We krijgen naast de inleidingen ook de kans om kerkvaderteksten en liturgische teksten te lezen. 
Voorkennis is niet nodig.
 
 
Dit cursusjaar kan je volgen los van de andere. Data zijn:
 
vrijdag 25 of zaterdag 26 september,
 
23 of 24 oktober,
 
20 of 21 november,
 
11 of 12 december 2015,
 
22 of 23 januari,
 
19 of 20 februari,
 
18 of 19 maart,
 
22 of 23 april,
 
20 of 21 mei 2016
 
 
Als je geïnteresseerd bent om aan te sluiten:
 
- zie www.kerkvaders.be 
Daar vind je meer info en kan je je ook inschrijven. 
 
 
Of neem contact op via
 
 
- Joris Van Ael (09 226 77 45, kerkvaders@leefhuissintjan.be),
 
of via
 
- dieter.van.belle@ccv.be (09 235 78 52). 
 
 
Dit initiatief wordt je aangeboden door het Leerhuis van de kerkvaders i.s.m. CCV in het bisdom Gent

 

 

ZACHEÜS - THUISKOMEN IN DE LITURGIE

 

 

HERABONNERING ZACHEÜS GAAT VAN START: UNIEK AANBOD

Vanaf september kan u uw abonnement op het liturgisch tijdschrift Zacheüs vernieuwen. Door de stijgende productiekosten stijgt jammer genoeg ook de prijs van een jaarabonnement. Dat kost voortaan 15 euro (verzendkosten inbegrepen), of, indien u Zacheüs in het buitenland wil ontvangen, 19 euro. Daarvoor ontvangt u vier gevulde afleveringen van Zacheüs – goed voor 128 pagina's met achtergrondartikels, getuigenissen en concreet liturgisch materiaal – en een aanbod uit bijkomend materiaal op onze website. 

 

Uniek aanbod: Zacheüs met een korting van 15 euro!

 

Vanaf deze jaargang bieden wij een unieke formule aan. Federaties, parochies en religieuze congregaties, verenigingen, zangkoren en werkgroepen die intekenen voor vijf abonnementen, betalen slechts 12 euro per abonnement.

 

Bent u dus federatiepriester, verantwoordelijke voor de catechese, pastoraal werker, dirigent of organist; leidt u de liturgische werkgroep of maakt u deel uit van parochie-of federatieploeg, van gebedsgroep of Bijbelse leeskring? Of wil u lectoren, acolieten en andere mensen die een rol opnemen in de liturgie een abonnement cadeau doen? Dan kan u via deze formule maar liefst 15 euro besparen indien u voor een pakket kiest van vijf abonnementen of meer!


 

Klik hier voor een overzicht van de artikels uit de afleveringen van jaargang 26.